vrijdag 16 mei 2014

Rust in vrede, Hans Rüdi


Het nieuws dat H.R. Giger is overleden was me ontgaan, maar nu het bericht me alsnog bereikt sta ik even stil bij het werk van deze man. Dat werk intrigeerde me nogal in de jaren dat ik veel naar metal luisterde, zo rond 1985. Daar paste de donkere, duivelse beelden van Hans Rüdi perfect bij. De hoes van To Mega Therion, van Celtic Frost, is veelzeggend genoeg. Maar Giger werkte ook met mainstreamartiesten, zoals Debbie Harry. Mooier werd ze er niet van, maar juist daarom was het wel stoer, vond ik. Echt bekend werd Giger met zijn artwork voor Alien, maar heus, hij maakte zoveel meer. Sla er maar eens een fotoboek op na. Je blijft staren, naar al die details.

Rust in vrede, Giger. Om je te eren draai ik het nog altijd slepende Procreation of the Wicked.

@

4 reacties:

Michael Minneboo zei

Ik hoorde Giger laatst voor het eerst spreken in de documentaire 'Jodorowsky's Dune' - Dune was een filmproject dat uiteindelijk niet doorging, maar waar hij wel veel concepttekeningen voor maakte. Evenals Moebius trouwens. Hij had een opvallend stemgeluid die Giger.

Edwin Mijnsbergen zei

Ah, die ken ik niet. Zal eens kijken of ik die op kan snorren ergens, thanks!

Michael Minneboo zei

De documentaire draaide op het Imagine filmfestival en is volgens mij nog niet officieel uit op dvd. Ik vind het een van de meest inspirerende documentaires die ik heb gezien. De regisseur interviewde ik op Imagine. Zie: http://www.michaelminneboo.nl/2014/04/dw-video-frank-pavich-talks-about-jodorowskys-dune/.

Edwin Mijnsbergen zei

Dank je Michael! Hij gaat op de wenslijst :-)