woensdag 24 december 2008

Europeana terug op het informatietoneel


Een maand na de haperende start is Europeana opnieuw 'live gegaan', zo melden Joost Geraets en Nu.nl. Een mooie gelegenheid om die website nu eens op het gemak te bekijken.

Mijn eerste indruk is positief. Of je nu zoekt op 'Dali', 'Matisse' of 'Middelburg': je krijgt altijd treffers, die overzichtelijk zijn onderverdeeld in de tabbladen 'Teksten', 'Beelden', 'Video's' en 'Geluiden'.
Als je doorklikt op een zoekresultaat en kiest voor 'bekijk in oorspronkelijke context', wordt je meegenomen naar de database waaruit het document afkomstig is. De snelheid waarmee dat gebeurt is bevredigend.

De ingang 'Mijn Europeana' is nog niet actief, dus wat de toegevoegde waarde is van personalisering binnen deze bron kan ik nog niet zeggen. Het zal er ongetwijfeld op neerkomen dat je zoekresultaten kunt vastleggen en kunt delen met andere gebruikers.

Wat wèl werkt is de tijdslijn. Binnen die tijdslijn kun je ook weer zoeken op onderwerp. De presentatie van die zoekresultaten kun je het beste omschrijven als 'elegant'.

Europeana struikelde hard, toen zij voor het eerst het grote boze informatiepodium betrad. Een maand later slaat zij echter terug met een pirouette. Gelukkig maar. Europeana verdient applaus, geen hoon.

@

Afbeelding: Jan Steen

3 reacties:

Jouke zei

Maar lukt het jou ook om video's te bekijken? Mij nog steeds niet namelijk.

Edwin Mijnsbergen zei

Ik heb maar op 1 video doorgeklikt en belandde bij een Frans Archief, waar de film in Quicktime werd afgespeeld. In mijn firefox werkt de plugin daarvoor nog steeds niet goed. Toen heb ik mijn geraas maar gestaakt....

Jouke zei

OK. Zal ik eens kijken naar mijn QuickTime. Ik kreeg namelijk alleen een nieuw venster waar steeds weer -leek het-iets geopend wilde worden, maar dat schoot maar heen en weer en niet op.